Metaverse Anlamı Nedir? Metaverse Dünyası Nasıl Olacak?

Benzer Haberler

Fiziksel gerçeklikle arttırılmış sanal gerçekliği ortaya çıkaran ve “siber dünya” anlamına da gelen “Metaverse” kelimesi milyonların gündemindeki yerini aldı. Metaverse nedir, ne demek, anlamı nedir?

Sanal Dünya Metaverse Nedir?

Metaverse kavramı 1990’ların başında ortaya çıkmıştır. İlk kez Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de metaverse kavramı kurgusal bir dünyayı nitelemiştir. Nitekim metaverse kavramı, ortaya atıldığı ilk dönemlerde aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olmakla eleştirilmiştir.

Facebook’un kurcusu Mark Zuckerberg ve diğer teknoloji devleri tarafından ortaya atılan ‘metaverse’ yani ‘metaevren’ kavramı mevcut dünyaya bir alternatif olarak hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Şu sıralar büyük teknoloji şirketlerinin hedefi, metaverse ile fiziksel dünyaya alternatif olacak bir dünya yaratmak.

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görülüyor. Bir anlamda buna internetin evrim geçirmiş hali demek mümkün.

Facebook’un gelecek 10 yılda 1 milyar insana ulaşıp, 100 milyarca dolarlık dijital ticarete ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor. En azından Zuckerberg’in iddiası bu.

Dünya Kurgusal Boyuta Taşınacak

Kurgusal bir gerçeklik olan Metaverse konsepti, bir sonraki aşamanın parçası olmak isteyen yatırımcılar ve şirketlerden büyük ilgi görüyor. Neal Stephenson, 1992’de bilim kurgu romanı Snow Crash’te metaverse terimini ortaya atmıştı.

Microsoft CEO’su Satya Nadella geçtiğimiz yıl mayıs ayında bir konferansta metaverse’den bahsederek, “Dijital ikizler, simüle edilmiş ortamlar ve karma gerçeklikten oluşan bir metaverse, birinci sınıf bir platform olarak ortaya çıkıyor” dedi.

Sanal gerçeklik gözlükleri ile girilebilecek olan bu sanal dünya için teknoloji şirketleri daha da ileri gitmiş durumda.Şu anda en gelişmiş versiyon olan Oculus gibi cihazlar dışında beyin-makine arayüzleri araştırılıyor.

Bazı beyinmakine arayüzleri, kafatasına veya vücudun diğer bölümlerine bağlı harici elektrotlar veya optik sensörler aracılığıyla nöral sinyalleri algılıyor. Bu tür arayüzler ayrıca düşünceleri de manipüle edebilir.

Bir diğer çekince de zihin okuma ve kontrolü. Beyin implantları depresyon ve diğer zihinsel bozuklukları tedavi etmek için tasarlansa da ruh halini etkilemek ve halüsinasyonlar yaratmaktan zekayı, hafızayı ve diğer bilişsel kapasiteleri güçlendirmek için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor. Metaverse’te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevk ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği 3D sanal bir ortam sunuluyor.

Anlık BTC Fiyatını Öğrenmek İçin TIKLAYINIZ!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Gündem