Polkadot (DOT)
Polkadot
Polkadot, ölçeklendirilebilir, birden fazla segment ile birlikte çalışabilir, güvenli ağ protokolüdür. İsviçre merkezli olan Web3 Vakfı tarafından desteklenir. Polkadot ağı, blokzincirlerinin birbirleri ile bağlantı kurmalarını sağlayarak, zincirler arası veri transferi gerçekleştirmek için çalışır. Bu işlem sayesinde merkeziyetsiz olan birden fazla uygulama, birbirinden bağımsız olarak çalışan yarı açık ya da özel blokzincirlerinden veri akışı alabilirler. Polkadot ağı yerel kripto para birimi olarak DOT’a sahiptir.
Polkadot (DOT) Nasıl Alınır?
DOT almak için kripto para borsası platformlarından hesap açılışı yapmak, ardından hesaba dolar yada TL transferi yaparak, satın alma işlemi için emir vermek gerekir. Yatırımcı internet üzerinden kripto borsa platformlarından tercih ettiğine giriş sağlayıp, ana sayfadan ‘’kayıt ol’’ sekmese giriş yapmalıdır. İşlem ile ekrana yansıyan tabloya ise iletişim ve kimlik bilgileri girilip, onay verilmelidir.
Bu adım ile oluşturulan hesap kişiyi ana sayfaya yönlendirirken, sayfaya yansıyan ‘’para yatırma’’ sekmesine giriş yapılır. Bu alanda bir banka hesabından dolar bakiyesi sanal cüzdana transfer edilip, ekranda yer alan ‘’kripto para alım işlemleri’’ sekmesine giriş yapılır. Son aşamada ise belirli bir TL veya dolar ödemesi karşılığında DOT kripto para birimi, miktarı seçilerek, alım emri verilir. DOT miktarı dakikalar ardından sanal cüzdana yansır.
Polkadot Nasıl Saklanır?
Polkadot (DOT) saklamak için DOT yazılımı ile uyumlu bir kripto para cüzdanına DOT2ların transferi yapılır. DOT için uyumlu cüzdana ise Polkadot geliştiricilerinin paylaşmış olduğu Parity Tecnologies tarafından geliştirilen Polkadot-JS çevrim içi cüzdan bilgisayara, https://polkadot.js.org/ üzerinden indirilir. Daha sonra kişi kripto para borsası hesabındaki sanal cüzdan alanından ‘’kripto para transferi’’ sekmesi ile DOT miktarını yeni cüzdan şifresini yazıp, ‘’transfer et’’ kutucuğuna tıklayarak bu alana alır. Şifreli cüzdanda DOT’lar saklanır.
Polkadot Ne Sağlar?
Polkadot’un sağladığı, birlikte çalışılabilirlik konseptidir. Protokol zincirler arası iletişimi sağlar. Örneğin Polkadot’ta finansal hizmetler sağlayan bir zincir, tokenize hisse senedi ticareti için borsa fiyat beslemeleri gibi gerçek dünya verilerine erişim sağlayan bir başkası ile iletişim kurabilir. Bu işlem adımlarında ise Polkadot Oracle zinciri devreye girer.