Dünyanın en büyük emtia üretici olan Çin, fiyat artışlarını dizginlemek amacı ile hammadde fiyatlarına yönelik tedbirleri alıyor. Ancak bu tedbirlerin kalıcı etkiler yaratması ekonomistlerce beklenmiyor.
Analistler, Çin’in talepleri aşağı çekerek ekonomiyi baltalamaktan yana olmayacağını belirttiler. Küresel piyasalara bakıldığında enflasyonist endişeler günden güne güç kazanıyor. Söz konusu endişelerin içinde ise emtia fiyatlarından Mayıs ayından beri gerçekleşen yükselişlerde yer alıyor. Küresel ekonomilerde toparlanma evresine giriş yapılırken yükselen hammadde ihtiyaçları ise arz alanında sıkıntıları doğuruyor. Analistler bu sebep ile tüm emtia kalemlerinde tutarsızlıkların oluşabildiğini vurguladılar.
Küresel Ekonomiler Sıkılaştırmadan Etkilenebilir!
Dünyadaki en büyük emtia tüketicileri arasında yer alan Çin’de ise piyasalara yönelik müdahalelerin gündeme gelmesi Mayıs ayı sonundan bu yana moralleri bozdu. Analistler ve ekonomistler, Pekin yönetiminin gündeme taşıdığı tüketimi aşağı çekme amacının, ekonomiye bir zarar vermemesi halinde kısa süreli etkili olabileceğini açıklıyorlar. Diğer yandan bunun etkileri eğer küresel ekonomilere zarar verirse, hiçbir sonuç alınamayacağını belirttiler.
Çin’de Emtialar İçin Yeni Adımlar Atılacak
Enflasyonun beklenmedik şekilde hesaplanmasından ve ortaya çıkmasından rahatsızlık duyan Çin, 2021 senesi Mayıs ayı sonunda piyasada denetimleri yükselteceğini açıklamıştı. Hükümet, yükselen emtia fiyatları ardından enflasyon ile mücadele amaçlı yeni adımları ilerleyen aylarda atacaklarını belirtmişlerdi. Bu kapsamda ise emtia stoklaması ve ticareti ile ilgili birkaç düzenlemenin yapılacağının açıklanması, tarımsal emtialarda hareketlenmeye neden oldu. Bu açıklamadan etkilenen diğer emtia kalemleri ise metal piyasalarında yer aldı.
Analistler Emtia Kontrol Yöntemini Değerlendirdi!
Analistler, Çin’deki reel talepler düşmediği sürece emtia fiyatlarının ilerleyen süreçte güçlerini koruyabileceklerini düşünüyorlar. HSBC Asya Ekonomi Araştırmaları Eşbaşkanı ise fiyat istikrarları için talep hızının azalması gerektiğini açıkladı. Üretimi yükseltme ve aynı anda stokları serbest bırakma gibi tekniklerin sadece geçici çözümler olduklarını belirtti.
ING kıdemli Emtia Satratejisti Wenyu ise çözümün etkili olabileceğini ve ekonomileri baltalamayacağını düşünüyor. ANZ emtia analisti Kumari ise Çin’in gelecekte fiyatları kontrol etmek amacı ile rezervlerini kullanabileceğini ancak bunun uzun süreli bir etki yaratamayacağını açıkladı.